Geachte Jenevergeïnteresseerde, 

Leuk dat u denkt aan een jenever-of ginproeverij. Onderstaande heb ik e.e.a. over de proeverijen geschreven. Het is altijd mogelijk om iets anders te drinken of als er gasten zijn die liever fruit- of creamjenevers willen kan dit uiteraard ook. Jeneverie ’t Spul organiseert regelmatig jeneverproeverijen en ginproeverijen.
Deze kunt u reserveren voor een groep maar ook alleen.(minimaal 1 maximaal 60 personen)

Alle proeverijen zijn inclusief proefformulieren, crackers, water, kaas/worst, pepsels en pinda’s. Ook de uitleg over wat jenever is, geschiedenis, voorbeelden van verpakkingen, flessen, etc. en wat anekdotes. 

Desgewenst laten we u graag een film zien die wij in samenwerking met Broodkast video’s hebben vervaardigd voor de Australische jenevermarkt. (https://www.youtube.com/watch?v=6WcCF1jKj7Y)

Wat zijn de mogelijkheden?

In principe is alles mogelijk, mits binnen onze mogelijkheden. Maar hieronder enkele voorbeelden van proeverijen die we regelmatig houden. Uw bevindingen kunt u noteren op het proefformulier: kleur, geur, smaak, afdronk, algemeen. Alle proeverijen gaan altijd gepaard met water en crackers om beter te kunnen proeven en kaas/worst en wordt pinda's en pepsels om iets in de maag te hebben. Een proefformulier ligt voor een ieder klaar om de bevindingen en verschillen te noteren.   

Jeneverproeverijen:

 • De standaard proeverij
  bestaat uit 7 puntjes (kleine beetjes) onderverdeeld in - 2 jonge jenevers (een gewone en een met meer moutwijn), 2 oude jenevers (een gewone oude en een gelagerde (op vat geweest), 2 korenwijnenjenevers (een gewone korenwijnjenever en een gelagerde korenwijnjenever) en een gelagerde moutwijnjenever.
  De prijs van de standaard jeneverproeverij is € 40,00 p.p.
 • De smaakwaaijer proeverij
  bestaat uit 5 puntjes - een jonge jenever, een oude jenever en een gelagerde oude jenever, een korenwijn en een gelagerde moutwijnjenever
  De prijs van de smaakwaaijer is € 35,00 p.p.
 • Een Drieluikje
  bestaat uit drie puntjes naar believen, maar de barman- of vrouw zal u zeker graag adviseren over welke de leukste of lekkerste zijn om te vergelijken c.q. te combineren. De prijs van het drieluikje is € 30,00 p.p.
 • Een quiz aangepast aan uw wensen en/of de groep een (kleine) kennis- of pubquiz over van alles en nog wat of speciaal voor het gezelschap aangepaste vragen (en antwoorden)   extra € 2,50 p.p.                                    
 • De gin-proeverijen: Deze kan bestaat uit het volgende;
 • Standaard gin-proeverij 5 puntjes (eerst zonder en dan mét tonic) (al of niet met ijs) Dit bestaat bijvoorbeeld uit 'gewone' gin (Eng.), een special gin (DE. /Eng.) een gin op basis van calvados (Fr.), een gelagerde gin (Ned.) en speciale gin die op moutwijnbasis is gemaakt (Ned). Of een keuze uit ons assortiment. (Uiteraard uit Schiedam en binnen en buitenland, we hebben er meer dan 50 soorten, waar onder natuurlijk ook alle Schiedamse) De kruiden, specerijen en fruit of groenten etc. staat klaar om e.e.a. (smaak, geur) te complementeren en uiteraard ook de verschillende tonic(-waters) aangepast aan de gins. (Bovendien allerlei trucjes om uw smaak en geur te verassen of om de tuin te leiden) Het begin van gin (jenever) en haar ontwikkeling zal uiteraard worden verteld en uitgelegd. Ook over elke gin apart wordt e.e.a. verteld. Om de smaak te neutraliseren staat er altijd water en crackers en om iets in de maag te hebben (het gaat tenslotte om sterke alcohol).Uw bevindingen kunt u noteren op het proefformulier: Soort, kleur, geur, smaak, algemeen. De prijs per persoon (standaard) € 50,00.
 • Drieluikje gin: Drie gins (evt. naar keuze) met toebehoren en tonic die daarbij hoort, hetzelfde gepresenteerd als bovenstaande. De prijs per persoon drieluikje Gin / tonic € 45,00.
 • Een gin-tonic naar keuze: € 25,00 p.p. met bovenstaande. (maar is natuurlijk geen proeverij, maar een gin drinken mét, maar wél uiteraard met uitleg hoe te proeven en wat geschiedenis).
 • (tel: 010-4270642 e-mail: zie bij contact op de hoofdpagina of het icoontje rechtsboven op deze pagina)
 • Voor reserveringen of voor een prijsopgave kunt u dagelijks bellen vanaf 14.00 uur tot 1 uur 's nachts

Bij alle proeverijen worden altijd crackers en water geserveerd (om beter te kunnen proeven) en ook bij alle proeverijen wordt kaas/worst, pepsels en pinda's geserveerd. Op een proefformulier kunnen de mensen hun bevindingen noteren. Verder vertel ik altijd het e.e.a. over hoe jenever/gin gemaakt wordt en werd, de geschiedenis van jenever/gin en de merken, dit ook a.h.v. jeneverspullen uit mijn Borrelmuseum.

Alle proeverijen duren ongeveer 1 tot 1,5 uur. (kan uitgebreider en dus langer of ingekort dus korter)

Wat de gasten ook willen (mits binnen ons kunnen) is altijd mogelijk.
(wij hebben ten slotte een (jenever)café, museum, slijterij, theater, school, vergaderruimte.)

Dit bovenstaande is natuurlijk in overleg. (datum, aantal mensen en welke proeverij).

Bij de reservering voor een aantal mensen: 24 uur van te voren is er de mogelijkheid om het aantal gasten te veranderen zo niet dan wordt er € 7,50 p.p. voor de gasten die niet zijn gekomen in rekening gebracht. 

Mocht er iets niet duidelijk zijn aarzel dan niet om te bellen of te mailen.
Mocht u nog vragen hebben of iets anders willen dan kunt u altijd bellen (liefst na 14.00 uur tot 01.00 uur 's avonds) of mailen: ZIE CONTACT (het best is dat u belt (contact werkt soms niet): 010-4270642 of 06-11463576)

Graag tot ziens! Met vriendelijke groeten,

Rob van Klaarwater
Jeneverie 't Spul / Borrelmuseum
Hoogstraat 92
3111HL Schiedam
Tel: 010-4270642 (na 14.00 uur)

                                           proeftafel

 • De Borreldammers
  De Borreldammers komen met juk en vaten naar uw feest en laten gekleed in middeleeuws (of een ander kostuum) uw gasten wat jenever proeven. Hierbij kunnen ook wat jeneverliederen ten gehore worden gebracht.
 • Proeverij op locatie (deze moeten worden op verzoek ingericht en aan de wensen aangepast) 
  Uiteraard kunnen wij ook een standaardproeverij op locatie geven. 
  De proeverij op locatie bestaat b.v. uit 150 verschillende jenevers, jeneverglazen voor het aantal aanwezige mensen, informatie over jenever op papier in verschillende talen en enkele voorbeelden uit onze Borrelmuseumcollectie. Uw bevindingen kunt u noteren op het proefformulier: Soort, kleur, geur, smaak, afdronk, algemeen.